Druhy a použití kadeřnických nůžek

- 2021-01-28-

1. Hustota zubů

Obecně se počet zubů pohybuje mezi 27 a 40 (nejčastěji používaný typ). Počet zubů je procento vlasů, které lze při stříhání zastřihnout. Jinými slovy, nůžky s 35 zuby mohou ztenčit vlasy asi o 35% atd.

2. Tvar zubu

Tvar zubů určuje strukturu účesu po zastřihnutí. Společné zuby jsou ploché, ve tvaru písmene V a ve tvaru písmene U. Plochá tlama je relativně raná konstrukce, protože vlasy se při otevírání a zavírání nůžek posouvají směrem od zubů, takže poměr ztenčení není standardní. Zářezy úst ve tvaru V a úst ve tvaru písmene U mají drážky, které mohou vlasy úměrně zafixovat v zářezech. Druhá čepel odstřihne vlasy v zářezech a vlasy mimo zářezy jim umožní přirozené sklouznutí. Tyto dva druhy zubů mají mnoho využití a lze je použít nahoře a na ofinu k dosažení přirozenějšího efektu, který lze přizpůsobit požadavkům metody přirozeného prořezávání.

3. Šířka zubů

Obecně platí, že šířka zubů je 1-1,2 mnm (jemné zuby) a drážka pojme pouze 1-2 vlasy. U některých speciálních konstrukcí je ale šířka ústí zubu 3–5 mm (silné zuby), poloha drážky pojme 5–10 chloupků a počet zubů pouhých 7–14. Tyto nůžky na zuby jsou speciálně navrženy pro některé speciální struktury účesů. Díky použití nůžek na hrubé zuby může horní tvar středních a krátkých účesů dosáhnout velmi silného smyslu pro dlouhé a krátké smíšené vrstvy.

4. Reverzní zuby a bilaterální zuby

Když držíte nůžky pravou rukou, jsou zuby nůžek umístěny na čepeli držené prstencem a nůžky na zadní zuby jsou právě naopak. Zuby nůžek jsou umístěny na čepeli držené palcem, to znamená, že když je čepel otevřena, jsou zuby nůžek nůžek na zadní zuby nahoře a čepel je dole. Dva břity bilaterálních nůžek na zuby jsou oba břity. Hlavním účelem navrhování těchto dvou druhů nůžek je snížit linii řezu při ztenčení vlasů. Například vyjměte vrstvené vlasy z obou stran hlavy nebo zadní části mozku, zastřihněte je ortodontickými zuby a vlasy vytrhněte. Zjistíte, že na řezací části je tečkovaná čára, která se vytvoří, když je čepel shora dolů. Vlasy na spodním povrchu čepele nůžek s protichůdnými zuby však nevykazují tečnou čáru. Vzhledem k tomu, že v bilaterálních nůžkách není čepel, horní a dolní část nebude mít tečnu. Ale protože se čelní část zubu srazí, je snadné ji poškodit. Tyto dva druhy nůžek jsou nejvhodnější pro ztenčení obou stran účesu s krátkými vlasy a oříznutí obou stran a polohy zadního mozku u středně krátkého účesu.